De blik

De blik
(Door Jan Geraets)

Sinds kort ben ik lid van ZAP Riel Goirle: ZwerfAfvalPakkers Riel Goirle. Het heeft mijn leven veranderd. Vroeger kon ik rustig een blikje laten liggen. Maar sinds ik lid ben van ZAP is dat ingewikkelder geworden. Want als ik een blikje op de stoep zie liggen vraag ik me nu af: WEL OF NIET OPRAPEN

Als ik bijvoorbeeld naar de Hema loop, zie ik op de stoep vaker blikjes liggen dan toen ik nog geen afvalpakker was. Die blikjes liggen graag op een meter of 2 van de prullenbak. Zal ik ze oprapen? Wat ik doe hangt ervan af.
Als ik samen met mijn vrouw loop is de kans dat ik ze opraap een stuk kleiner. Ze wordt nerveus van mijn gebuk, want ze wil graag de vaart erin houden. Bovendien vindt ze me dan een brave Hendrik. Anderen moeten zelf hun troep maar oprapen, of de gemeente moet maar zorgen voor grotere prullenbakken. Ook als het druk is op straat raap ik niet graag. Wie wil graag voor het braafste jongetje van de klas aangezien worden?

Vaak ook erger ik me aan de afval op straat. Dan denk ik: dat was toch een kleine moeite geweest om dat blikje bij je te houden of IN de bak te gooien.
Hoe voorkom je nu dat je je ergert aan de afvalgooier of dat je jezelf een brave burger vindt? Dat gaat zo.

Béneker, voormalig rector van het Koning Willem II college raapte vroeger ook regelmatig een propje op in de gang van de school. Hij zei: ik ben de duurste propjes-opraper van de hele school. Want als ik het niet doe, zo zei hij, dan is de boodschap aan de leerlingen: gooi het maar op de grond. Béneker kon niet anders dan dat propje in de gang oprapen. Zo geldt dat ook voor ons: ligt er afval op straat dan raap je gewoon.

Ik dacht dit stukje leuk te eindigen. Door te laten zien dat Goirle zo erg nog niet is en dat het in het buitenland veel erger is. Daarom heb ik even gegoogeld in een willekeurige stad in een willekeurig land. Het werd toevallig de stad Çorum, in het noorden van Turkije. Google zegt daarover: “Çorum werd vaak geassocieerd geweest met de familie Ertuğrul. Hun Karadenizdynastie gaat terug naar de begin jaren van de 12e eeuw. De familie regeerde de stad 7 eeuwen lang totdat in de 20e eeuw de Turkse republiek de stad overnam.”

Ik heb via earthview wat straten in Çorum bekeken en daar liggen helemaal geen blikken op straat. Ook geen andere troep. In Goirle ligt meer blik langs de weg dan in Çorum.

Ik zoek naar verweer voor Goirle. Misschien kun je op de Google-streetview niet goed zien of er blikjes liggen. Daarom voor de zekerheid nog maar even via Google gekeken langs de Turnhoutsebaan, dat is de weg van Goirle naar Poppel. Wat blijkt? Daar wemelt het van de blikjes.

Conclusie: we kunnen nog wel even doorgaan met rapen.

Met de blik op oneindig.


Geplaatst in Berichten.