Fonkelsteen burendag

(Door Christel Kuijsters)

Vijf jaar geleden was ons CPO-project Fonkelsteen in Goirle afgerond en betrokken we met 24 huishoudens onze gloednieuwe woningen.

Vanaf die tijd vieren we ieder jaar gezamenlijk Burendag. Vorig jaar moesten we helaas een keer overslaan a.g.v. het coronavirus. Maar dit jaar mag en kan het weer, dus het werd een feestje waar iedereen naar uitkeek. Zoals in voorgaande jaren zetten we dan een feesttent, spelletjes en een springkussen op het grasveld tegenover de woningen. Vooraf altijd even hondenpoep ruimen om het veld zo schoon mogelijk te kunnen betreden.

Dit jaar konden we gebruik maken van subsidie van het Oranjefonds voor Burendag. Eén van de voorwaarden voor het ontvangen van deze subsidie is dat je wat terug doet voor de buurt. Aangezien de hondenpoep op het veld en het zwerfafval in de omliggende straten en struiken velen een doorn in het oog is, was het niet moeilijk om een tegenprestatie te bedenken: we gaan opruimen!!

Zodoende heb ik de gemeente Goirle benaderd met de vraag of wij afvalgrijpers en zakken konden lenen. Via het uitgiftepunt van Pieter ging ik met 15 kindergrijpers en 15 grote grijpers naar huis. De dag na ons buurtfeest zijn we met een groep 1-2 uurtjes door de wijk gaan lopen en hebben we aardig wat rotzooi verzameld: palets, hondendrollen, drankverpakkingen, sigarettenpeuken, mondkapjes, snoeppapiertjes enz….. Wat mensen toch allemaal al niet weggooien!!!! En we boften met het weer; een heerlijk zonnetje erbij. Iedereen vond het leuk om te doen en de buurt knapte er van op.

Daarna nog een melding in de Fixi-app gemaakt, waarna 2 dagen al het afval keurig door Diamant werd opgehaald.

En de reacties waren zo positief, dat er toch de helft minder afvalgrijpers terug naar Pieter gaan. Diverse huishoudens hebben zich ingeschreven als ZAP-er; dus fijn dat ons project een vervolg krijgt en het afval in de buurt regelmatig wordt geruimd.

Welkom nieuwe ZAP-ers!! En gemeente Goirle/Pieter hartelijk dank voor de medewerking!!

Groeten, Christel

Geplaatst in Berichten.