Op zaterdagochtend 9 maart verzamelden 13 kinderen en 18 volwassenen zich voor de ‘Trash Hunt’, een zwerfafval-actie om de landgoederen Nieuwkerk en Gorp & Roovert op te schonen. De vrijwilligers kregen een gastvrij onthaal van Rob Mutsaers van natuurpoort De Roovertsche Leij.
Boswachter Dré Stuyts vertelde dat hij blij is met zoveel helpende handen om de zwervende blikjes, flesjes, snoepwikkels en ander afval mee op te ruimen. Hij gaf de kinderen tips hoe om te gaan met bijvoorbeeld glasscherven. Maar ook als we gedumpte jerrycans zouden tegenkomen. Dergelijke vondsten vallen natuurlijk niet onder de categorie ‘zwerfafval’. Het advies van de boswachter is om daar niet aan te komen. Afval in de natuur achterlaten is strafbaar. Als Dré ziet dat iemand een blikje weggooit, krijgt hij een boete 95 euro. Bij groter afval loopt die boete op van 380 tot duizenden euro’s.” De kinderen waren onder de indruk van deze bedragen. En iedereen wilde graag meehelpen met deze schoonmaakactie.
De ‘Trash Hunt’ werd toegelicht door Marlies de Vet (natuurLab). Met vier teams gaan we ‘jagen’ op afval. En dat is nog leuker als je met de meest bijzondere vondsten punten kan verdienen. Ze showde haar Trash Hunt-Trofee: een Maxi-Cosi die iemand in het bos weggegooid heeft. Om veilig op jacht te kunnen gaan, hadden we natuurlijk ook opruimmaterialen nodig. Die waren beschikbaar gesteld door de gemeente Hilvarenbeek: gele hesjes, grijpers, handschoenen, vuilniszakken, harken… noem het maar op. Gewapend met grijper en lege vuilniszakken gingen de teams op pad. Twee teams vertrokken met kruiwagens richting Nieuwkerk en richting Gorp. De andere teams gingen met de boswachters mee in de jeep naar de andere kant van landgoed Gorp en Roovert, richting Groot Loo en richting Bankven. De logistiek van onze actie verliep soepel met dank aan alle volwassen vrijwilligers. En Rob zorgde voor iets lekkers onderweg.
Jagen op zwerfafval Al snel bleek dat ‘zwerfafval’ de lading niet dekte. Behalve, blikjes, flesjes, snoepwikkels en ander plastic, vonden we veel weggegooide troep. Langs het Nieuwkerksbaantje lag zoveel afval dat de kinderen van het natuurLab vuilniszakken te kort kwamen. En ze kwamen ook veel vreemde zaken tegen: wieldoppen, kentekenplaten, een powerbank, een kastdeur, een geraamte van een dode poes… Ook langs het Gorps Baantje vonden de jonge hunters van Scouting Riel behalve zwerfafval allerlei ander gedumpt afval: stoelzittingen, vliegengordijn, kleding, lepels, vorken. Een van de kinderen vroeg verbaasd: “Wie doet nou zoiets?” Een goede vraag. Wij hadden er geen antwoord op. Aan de andere kant van landgoed Gorp en Roovert was het niet veel anders. Daar kwamen de vrijwilligers delen van een autobumper tegen en midden in het bos lag een jerrycan met afgewerkte motorolie. Ook het andere team vond veel meer dan alleen zwerfafval. Zij kwamen trots binnen met hun trofee: een eenwieler. De ‘buit’ van onze Trash Hunt was boven verwachting groot. Maar dat maakte sommige kinderen tegelijkertijd ook verdrietig, dat mensen zoveel afval in de natuur gooien: “Ik vind het heel verdrietig als de dieren dood gaan van alle rommel in de natuur. Zonder de dieren is er geen natuur meer.”
De Trash Hunt werd afgesloten met een heerlijke lunch. En die lieten we ons goed smaken. Rob had voor alle kinderen een verrassing in petto: een tegoedbon voor het Klim- & Avonturenbos. Daarna was het tijd voor de puntentelling van de Trash Hunt-trofeeën. Alle kinderen hadden punten toegekend aan de trofeeën maar welk team had de meeste punten gekregen? Met twee punten verschil won het team van de eenwieler-trofee. Zij ontvingen een speciale prijs: een excursie op de wildpassage over de Turnhoutsebaan. Deze natuurbrug voor dieren is verboden voor wandelaars, fietsers en andere recreanten maar met beheerder Wim de Jong (Brabants Landschap) mogen onze prijswinnaars er een kijkje gaan nemen.
De enorme berg afval heeft boa Mark Spapens afgevoerd naar de milieustraat in Hilvarenbeek. De kentekenplaten zijn voor nader onderzoek mee met boswachter Dré. Dankzij de inzet van alle vrijwilligers aan de Trash Hunt is de omgeving van natuurpoort De Roovertsche Leij weer een stukje schoner. Dat zouden wij graag zo willen houden. Vele handen maken licht werk, maar liever treffen we bij onze volgende zwerfafval-actie minder ’trofeeën’ aan.