Oostplas – opgeruimd staat netjes!

Op zaterdag 23 maart is een grote groep ZAP-ers spontaan samen aan de slag gegaan om de omgeving rond de Oostplas in Goirle op te ruimen.

Ongeveer 20 vrijwilligers hadden zich om 10:00 verzameld bij de Walhoeve. Er waren opvallend veel jonge kinderen om hun steentje bij te dragen. Erg leuk!

Van Nico van Aarle, vanuit de gemeente Goirle verantwoordelijk voor onze leefomgeving, kreeg iedereen het benodigde gereedschap zoals grijpers, zakken, ringen om de zakken open te houden en kleurige hesjes. En natuurlijk stak hijzelf ook de handen uit de mouwen!

Na een kleine twee uur ZAP-en hadden we samen zo’n 40 zakken vuil verzameld. Het blijft ongelooflijk hoeveel afval mensen zomaar weggooien. Voornamelijk blikjes, flesjes en veel plastic. De meest bijzondere bijvangst deze keer was ongetwijfeld het rijbewijs dat we vonden.

Het initiatief is niet onopgemerkt gebleven. Er was ruimschoots pers aanwezig van het Brabants Dagblad, de Lokale Omroep Goirle, het Goirles Belang en van de gemeente. Zie hier voor het artikel in het Brabants Dagblad.

We werden ook ondersteund door duikers, die regelmatig gebruik maken van de Oostplas. Als onderdeel van het wereldwijde ‘Project Baseline’ houden zij al jaren de kwaliteit van de Oostplas in de gaten en maken ook zij regelmatig onder water schoon. Ook dit keer kwamen ze al na enkele minuten weer boven met veel rotzooi.

De aanwezigheid van wethouder Johan Swaans werd zéér op prijs gesteld. Ook hij verbaasde zich over de enorme hoeveelheid afval die mensen zomaar achterlaten.

Na afloop heeft iedereen genoten van een heerlijke picknick, verzorgd door Petra Wevers. Zij staat de gemeente Goirle bij waar het bewustwording op het gebied van afval betreft. Zo verzorgt zij lessen op de basisscholen in Goirle om kinderen bewuster te maken van de afvalproblematiek.

Hieronder een impressie van de schoonmaakactie. Wil je zelf ook een keer meedoen houd dan deze site in de gaten. 

Geplaatst in Berichten.