Opruimactie bij boerderij Regte Heijden

Zaterdag 6 april ging een groep van 10 ZAP-ers aan de slag om een weiland van biologische boerderij De Regte Heijden zwerfafval-vrij te maken. Op het weiland was eind 2018 bladafval uit de gemeente Goirle uitgestrooid, zonder dat dit vooraf “gezuiverd” was.

De opbrengst van deze ZAP-actie? Deze grote berg rommel, die voornamelijk bestond uit plastic en blikjes!

Ieder jaar plaatst de gemeente Goirle in oktober bladkorven. Deze bladkorven zijn alleen bestemd voor gevallen blad, niet voor takken en tuinafval. Daarnaast verzamelen de medewerkers van de Diamant-groep ook nog bladafval, dat met bladblazers bijeen geblazen wordt en vervolgens met een grote slurf wordt opgezogen. “Goede compost voor ons land”, dachten Wim & Harriëtte van Roessel, eigenaren van boerderij De Regte Heijden, toen zij interesse hadden in het bladafval . Nou, daar maakten zij een behoorlijke inschattingsfout, want nadat het bladafval was uitgereden, bleken hun mooie weilanden opeens vol te liggen met plastic, blikjes en andere onnatuurlijke materialen.

Blijkbaar neemt een aantal inwoners het niet zo nauw met het begrip “gevallen blad” en worden er regelmatig plastic zakken met bladafval in de bladkorven geworpen. Daarnaast belandt er dus ook zwerfafval tussen het blad, dat bijeen wordt geblazen en opgezogen. We hopen dan ook dat de gemeente Goirle een oplossing vindt voor de bladresten van eind 2019.

Na een middagje ZAP-en is één weiland nu helemaal schoon en kunnen het gras, kruiden en bloemen weer lekker hun gang gaan.

Geplaatst in Berichten.