Opruimen

Opruimen
(Door Johan Verwiel)

Maart. Voorjaar. De kriebels om op te ruimen. Grote schoonmaak! Tijd om weer eens kritisch te kijken naar al die spullen die de woning zijn binnengeslopen. En zo stuitte ik op  het boekje ‘Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de koning’. Het werd uitgegeven in 2013 en was toen, tegen inlevering van een bon uit de krant, op te halen bij de boekhandel. Het kwam uit ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander om voor de nieuwe koning een bron van inspiratie te zijn bij het vervullen van zijn taak.

Omdat ik liever lees dan poets, heb ik het nog eens doorgebladerd. Het cadeau ongelezen bij het oud papier doen, ging me iets te ver. Het boek is een selectie van dromen die Nederlanders hebben opgestuurd: kinderlijke droomwensen als ‘dat het appeltaart regent’ en ‘dat niemand meer slaat, schopt en met zand gooit’. De droom van John en Wil van der Veldt is: ‘een schoon Nederland, waar je kunt wandelen en fietsen zonder overal zwerfvuil tegen te komen. Waar je kunt genieten van een schone en mooie natuur’ en Ellie Bijl-Blom  heeft een dergelijke wens: ‘na ergernis over zwerfvuil, ben ik begonnen met opruimen. Samen met mijn man en vriendinnen houden we onze buurt en de houtwallen buiten ons dorp en wijdere omgeving schoon. (…) Er komen steeds meer mensen die ook een bijdrage leveren’.

Het ideaal van een leefomgeving zonder zwerfafval? In onze contreien zijn al ruim 70 vrijwilligers actief. Zappers. ZwerfAfvalPakkers. De een houdt een groenstrook of plantsoen vrij van zwerfafval, de ander ruimt met enige regelmaat een bushalte of parkeerterreintje in de buurt op en grijpt daar de blikjes, plastic flesjes en sigarettenpakjes bij de kladden.

U fantaseert ook over een schone wereld? En u wilt die droom laten uitkomen? Meld je dan  aan via info@zaprielgoirle.nl. Krijg je een afvalgrijper gratis, helemaal voor niks. See you!

Geplaatst in Berichten.