ZAP-actie boerderij de Regte Heijden, geslaagd én gezellig

Op zaterdag 16 april verzamelden zich een 13-tal ZAP’ers bij biologische boerderij de Regte Heijden om daar de weiden te ontdoen van zwerfafval. Het werd een geslaagde, gezellige actie met een flinke opbrengst

Boerderij de Regte Heijden is een biologisch-dynamische melkveehouderij. De weilanden grenzen aan natuurgebied de Regte Heide. In de weilanden rond onze boerderij grazen 100 melkkoeien en hun kalveren. Men werkt agro-ecologisch en heeft als bedrijfsfilosofie ‘het samenwerken met en leren van de natuur’. Samenhang dus tussen bodem, plant, dier, mens en omgeving. Een constante zoektocht en leerproces naar het verbeteren van de wisselwerking tussen alle onderdelen.

Om die reden wordt er geen kunstmest gebruikt én wordt de bodem niet omgeploegd. Alles is er op gericht om het bodemleven te ontwikkelen en gezond te houden. Wim en Henriëtte streven er dan ook naar zo circulair mogelijk te ondernemen. Om die reden gebruiken zij het bladafval van Goirle en Riel (herfstblad uit de bladkorven) om de bodem te voeden. “Zo blijven deze voedingsstoffen in de gemeente”: vertelt Wim. Hij voegt daaraan toe dat hij graag ook het groenafval van de burgers zou ontvangen. “Op 55 hectare weidegrond zou dat geweldige voeding zijn”.

Maar helaas komt er veel zwerfafval mee met het bladafval. Veel blik en hondenpoepzakjes. Vooral het blik is gevaarlijk voor de koeien. Ieder jaar sterven er in Nederland 4000 koeien door het eten van blik.

Vandaar dat ZAPRielGoirle werd gevraagd een actie te organiseren om de weilanden te ontdoen van het afval. En dat is wel gelukt. En zoals altijd werd het weer een gezellige activiteit. Alles zat mee. Het weer was prachtig, de omgeving wonderschoon, het gezelschap opgeruimd en vrolijk en natuurlijk achteraf genieten van heerlijke koffie met iets lekkers van de boerderij. Want dat is part of the deal 😊

Van de 55 hectare is nu zo’n 15 hectare opgeschoond. Vandaar dat nog een paar acties worden georganiseerd om de rest ook op te ruimen. Heb je interesse om ook bij de grote groep ZAP’ers te komen en af en toe mee te doen aan een leuke opruimactie meld je dan aan. Je krijgt dan materialen om te ZAP’en.

Geplaatst in Berichten.