ZAP Riel Goirle feliciteert Dirk Groot, de Zwerfinator

ZAP Riel Goirle feliciteert Dirk Groot, uit Purmerend. Hij is op nummer 1 van de duurzame 100 van dagblad Trouw geëindigd. Een geweldige waardering voor een bijzondere man én voor alle zwerfafvalpakkers (ZAP-ers) van Nederland.

Dirk noemt zichzelf de Zwerfinator en dat is niet voor niks. Hij is Nederlands meest actieve zwerfafval raper. Hij verzamelt zwerfafval en registreert het in de app Litterati. Met de data van alle andere ZAP-ers zet hij deze data om in informatie, die hij weer gebruikt om het publiek te informeren en de overheid te voorzien van onafhankelijke informatie, zodat beter afvalbeleid kan worden gemaakt. Tenslotte gebruikt hij deze data om het bedrijfsleven onder druk te zetten te stoppen met het gebruik van plastic in hun producten.

Op deze wijze heeft Dirk het voor elkaar gekregen dat het bedrijf Pervasco, de maker van onder andere het snoepje Antaflu, de plastic wikkel gaat vervangen door een wikkel op basis van papier en koolzaad. Dirk strijdt verder voor statiegeld op kleine plastic flesjes en blik. Dirk heeft aangetoond, dat de hoeveelheid plastic flesjes en blik alleen maar toeneemt. Dit heeft de staatssecretaris onlangs bewogen toch naar statiegeld te kijken als oplossing voor dit hardnekkig probleem.

Geplaatst in Berichten.