ZAP’en (door Jacqueline de Rooij)

Er waren eens vier jongeren. Gewapend met een plastic tas vol chips en bier hielden ze op een zonnige lenteavond een besloten feestje bij de Oostplas. Ze hadden de grootste lol. Een leeg blikje werd richting de plas gegooid. Diegene die het blikje het verste in de plas kon gooien, was de grote winnaar. Ze hielden de score bij met een zwarte whiteboardmarker op de plastic tas. Toen ze honger kregen, warmden ze de inhoud van een blik tomatensoep op. Wat ze niet voorzagen, was dat de boel in de fik ging. Gelukkig hadden ze een brandblusser bij de hand. Toen het ze te heet onder de voeten werd, verlieten ze de Oostplas. Alle rotzooi achter latend.

Dat bedenk ik dan he, aan de hand van het afval dat rondzwerft bij de Oostplas. Of beter gezegd, rond zwierf. Op zaterdag 23 maart sloeg namelijk een groot aantal ZAP’ers de handen in één om de Oostplas op te ruimen. Een groot aantal wat? Een groot aantal ZAP’ers, ofwel Zwerf Afval Pakkers.  Zij ‘ZAPten’ er op los. Niet te verwarren met een afstandsbediening richting een televisie, maar lekker in de buitenlucht met een grijper richting afval. Een prachtig initiatief dat halverwege maart ontstond toen een aantal fanatieke individuele ZAP’ers elkaar ontmoetten. Mensen die zich geheel vrijwillig inzetten om een stukje grond schoon te houden. Ter plekke ontstond een idee om samen de handen uit de mouwen te steken voor een schoon dorp. Op de site www.suppertervanschoon.nl werd de actie kenbaar gemaakt om de Oostplas schoon te maken.

Op Facebook las ik over de actie. Als buurtbewoner van de Oostplas wilde ik mijn steentje bijdragen. Daarom kreeg ook ik om 10 uur een mooi groen hesje aan en kreeg ik een grijper en een grote plastic zak mee. Daarmee was ik officieel een ZAP’er. Met een groep van achttien fanatiekelingen, zowel jong als oud, ruimden we het zwerfafval langs de kant van de Oostplas op. Daarnaast nam nog een aantal duikers een opruimduik in de Oostplas. Onze vangst? Ruim honderd zakken zwerfafval in twee vrije uurtjes. Schrikbarend. En er zwerft nog veel meer in Goirle.

Mede initiatiefnemer Pieter Rambags ontwikkelde de site www.zaprielgoirle.nl. Hierop staat informatie over zwerfafval in Goirle. Je leest er ook hoe jij je steentje kunt bijdragen. Er bestaat ook een Fixi app waar je zwerfafval mee kunt melden dat dan later wordt opgepikt.

Het ZAP’en ervoer ik als een nuttige en zelfs ontspannende bezigheid. Ook de jeugd had er lol in. Niet gek. Het is te vergelijken met de grijpkast op de kermis. Alleen is er op de kermis kans dat je misgrijpt. In de natuur helaas niet, daar heb je altijd prijs. Toegegeven, de kans dat je een knuffel grijpt is met ZAP’en wel kleiner dan op de kermis. Maar de prijs bij het ZAP’en is een schone natuur. Dat is onbetaalbaar. Wil je toch een knuffel? Als nieuwe ZAP’er ontvangen we je met open armen!

Geplaatst in Berichten.